Φοβίες

Τετάρτη 23 May 2018

Ένας άνθρωπος μπορεί να τρομοκρατηθεί από ένα αντικείμενο ή μια κατάσταση και σαν αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι να απομακρυνθεί για να την αποφύγει.

Μερικές φοβίες μπορούν να χαρακτηρισθούν σαν «απλές φοβίες» διότι σχετίζονται με ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή κατάσταση. Αυτές μπορεί ν’ αποτελούν, την φοβία για τις αράχνες (αραχνοφοβία), την φοβία για τα ύψη (υψοφοβία), την φοβία να πετάξει κανείς με αεροπλάνο, κτλ. Η αποφυγή του αντικειμένου ή της κατάστασης που μας φοβίζει ενδέχεται να σοβαρέψει την φοβία μας και να καταλήξει να επενεργεί αρνητικά σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Ενώ οι συνάνθρωποι μας θεωρούν το αντικείμενο ή την κατάσταση του φόβου μας ακίνδυνη, το άτομο που υποφέρει από την φοβία νιώθει απομονωμένο.

Άλλες φοβίες, πιο «σύνθετες φοβίες», μπορούν κατά πολύ περισσότερο να επηρεάσουν την ζωή ενός ανθρώπου, όπως λόγου χάρη η αγοραφοβία. Η αγοραφοβία είναι μια αγχωτική ανωμαλία όπου το άτομο νιώθει τρομοκρατημένο και πολύ αγχωμένο μόνο με την ιδέα να βγει από το σπίτι του.  Εκτεθειμένος σε κοινό ή σε άγνωστα μέρη μπορεί να νιώσει πολύ φόβο, να πάθει κρίσεις πανικού όπου θα αισθάνεται ότι δεν κατέχει τον έλεγχο του εαυτού του  και ότι δεν υπάρχει οδός διαφυγής.

Ορισμένες φοβίες λοιπόν μπορεί να επηρεάσουν και να περιορίσουν κατά πολύ την ζωή ενός ανθρώπου. Με την ψυχοθεραπεία σκοπεύουμε να βοηθήσουμε το άτομο να συνειδητοποιήσει την κατάσταση του και να ελέγξει τις διαδικασίες σκέψης που κάνει και που συντηρούν την φοβία του και τον πανικό του. Ελέγχοντας τα συναισθηματικά θέματα γύρω από τα οποία έχει αναπτύξει τις φοβίες του και καταλαβαίνοντας την αιτία τους, πως και γιατί ανέπτυξε την φοβία του, το άτομο θα μπορεί να την διαχειριστεί πολύ καλύτερα και ίσως και να την ξεπεράσει.
 

Share & Bookmark