Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Τετάρτη 23 May 2018

Η έννοια της αυτοεκτίμησης πολλές φορές συγχέεται με την έννοια της αυτοπεποίθησης. Ορισμένοι άνθρωποι, π.χ. ηθοποιοί ή δημόσια πρόσωπα, μπορεί να διαθέτουν αυτοπεποίθηση παράλληλα με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Εκτίμηση σημαίνει να θεωρείς τον εαυτό σου οτι είναι άξιος και πολύτιμος. Χαρακτηριστικό των ανθρώπων με χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι οτι δύσκολα διατυπώνουν προτάσεις όπως: «Μου αρέσει ο εαυτός μου», ή «Μου αξίζει να είμαι ευτυχισμένος», ή «Είμαι καλός άνθρωπος».

Τα περισσότερα άτομα συνήθως αισθάνονται χαμηλή αυτοεκτίμηση σε ορισμένες φάσεις της ζωής τους, όπως όταν χάνουν την δουλειά τους, ή όταν διαλύεται μία σχέση τους.  Μερικές φορές έχουν την εντύπωση οτι αυτή η αίσθηση διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα πιο συνηθισμένα σημάδια που υποδηλώνουν χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι:  αίσθημα κόπωσης, έλλειψη κινήτρων, αίσθηση ότι η ζωή τους δεν έχει νόημα και δεν έχουν να περιμένουν κάτι από αυτήν,  αρνητικές σκέψεις για τις ικανότητες τους και τις δυνατότητες τους, αίσθημα αποτυχίας ή τέλος απόγνωση και απελπισία που μπορεί να τους συνοδεύουν, όπως και μία πιθανή κατάσταση μελαγχολίας.

Η επίσκεψη σε κάποιον ψυχολόγο, θα τους δώσει την δυνατότητα να ανακαλύψουν και να περιορίσουν όλες αυτές τις αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό τους, είτε αυτές προέρχονται από εμπειρίες του παρελθόντος είτε από άλλες πιο πρόσφατες.   Τελικά θα διαμορφώσουν διαφορετικό τρόπο σκέψης που θα τους οδηγήσει σε ανύψωση της αυτοεκτίμησης τους και σε μια ζωή γεμάτη από περισσότερα ενδιαφέροντα.

Share & Bookmark