Ψυχοσωματικά Συμπτώματα

Τετάρτη 23 May 2018

Η λέξη «ψυχοσωματικά» είναι σύνθετη από τις λέξεις «ψυχή» και «σώμα».
Όλες οι ασθένειες μπορούν να θεωρηθούν ως ψυχοσωματικές με την έννοια ότι η αντίδραση του μυαλού (ψυχή) μπορεί να εκδηλώσει μια σωματική νόσο (σώμα). Μερικές κλινικές ασθένειες μπορεί να επηρεαστούν πολύ από ψυχολογικούς παράγοντες. Τέτοιες είναι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, η υπέρταση, το έλκος στομάχου και το έκζεμα. Σωματικά συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από άγχος και αγωνία. Π.χ., από το άγχος μπορεί να εκδηλωθούν πονοκέφαλοι ή μυϊκοί πόνοι. Αισθήματα αγωνίας και ανησυχίας μπορεί να οδηγήσουν σε ναυτία και διάρροια. Ο φόβος μπορεί να δημιουργήσει ταχυκαρδία, εφίδρωση, ή αίσθημα «κόμπου» στο στομάχι.
Πολλοί είναι οι λόγοι που οδηγούν στην ψυχοσωματική διαταραχή. Η πιο κοινή αιτία είναι όταν τα συναισθήματα καταπιέζονται και τότε αναγκαστικά εκδηλώνονται μέσω σωματικών συμπτωμάτων. Τα παιδιά μπορεί να μάθουν σε μια τέτοια συμπεριφορά και μετά αυτή να συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή τους. Προσωπικές δύσκολες καταστάσεις στο σπίτι ή στην εργασία, ένα διαζύγιο, μία μετακόμιση ή ένα πένθος μπορεί να καταλήξουν σε σωματικές εκδηλώσεις και να δυσχεραίνουν ήδη υπάρχουσες ασθένειες.
Ο ψυχοθεραπευτής αποσκοπεί στο να βοηθήσει τους ασθενείς του να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση τους. Τα σωματικά τους συμπτώματα συζητιούνται ταυτόχρονα με άλλα θέματα τους, στην ατομική συνεδρία ώστε να ανακαλυφθούν οι ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες που τα προκάλεσαν. Μέσα στο ασφαλές περιβάλλον του θεραπευτή, ο αναλυόμενος οδηγείται σε αυτοανάλυση που θα τον οδηγήσει στην απελευθέρωση των καταπιεσμένων συναισθημάτων του με αποτέλεσμα την ανακούφιση από τις οδυνηρές σωματικές εκδηλώσεις του.
 

Share & Bookmark