1
1

Πολλές φορές οι άνθρωποι έχουν απορίες για το τι είναι μια ψυχοθεραπεία, ποια είναι η διαδικασία της συνεδρίας κ.α. Οι παρακάτω απαντήσεις ελπίζω να καλύψουν τις περισσότερες από τις απορίες σας. Εάν παρόλα αυτά έχετε κάποιες ερωτήσεις μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

 

Η απάντηση είναι πολύ εύκολη: Κάποιος ξεκινάει ψυχοθεραπείες διότι αισθάνεται χαμένος,αβοήθητος,ή μπλοκαρισμένος. Τι έχουν να κάνουν όμως ο πανικός, οι φοβίες, η κατάθλιψη, ο εθισμός, οι διατροφικές διαταραχές, η εφηβική επανάσταση, το stress, κτλ..., με τις προαναφερόμενες ψυχολογικές εκδηλώσεις; Η απάντηση είναι: Τα πάντα!

Όταν κάποιος επισκέπτεται,μόνος του ή με συνοδεία τον ψυχολόγο, η πιο συνηθισμένη εκδήλωση είναι ότι η συμπεριφορά του, τα αισθήματα του, οι σκέψεις του, οι αντιλήψεις του, δείχνουν παράλογες και δεν μπορεί τόσο ο ίδιος ή οι υπόλοιποι να καταλάβουν γιατί είναι θυμωμένος, θλιμμένος, παθιασμένος, ή φοβισμένος. Στην σφαίρα της συμπεριφοράς δεν γνωρίζει γιατί είναι βίαιος, γιατί δημιουργεί πάντα τους ίδιους τύπους σχέσεων, γιατί κατέφυγε στο φαγητό, το ποτό, τον τζόγο ή τα ναρκωτικά, γιατί φοβάται τα ασανσέρ, γιατί πληγώνεται συνέχεια ή πληγώνει τους άλλους κτλ.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι νοιώθουν ότι κάτι έχει "κολλήσει" στην ζωή τους που δεν τους αφήνει να προοδεύσουν ή αισθάνονται χαμένοι και δεν μπορούν να καταλάβουν τι είναι αυτό που τους κάνει να συμπεριφέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο.
Μπορεί να ξέρουν ότι είναι δυστυχισμένοι αλλά για κάποιους λόγους δεν μπορούν να το αλλάξουν. Υποσυνείδητα κρύβεται κάτι άλλο που τους καταδυναστεύει και τους οδηγεί να καταφεύγουν σε επαναλαμβανόμενους τρόπους συμπεριφοράς. Ο ψυχολόγος μπορεί να δουλέψει μαζί με τον αναλυόμενο ώστε να βγάλει στην επιφάνεια το αίτιο που τον μπλοκάρει, βοηθόντας τον έτσι να βρεί νέους τρόπους αντιμετώπισης των καταστάσεων.

Το ίδιο μπλοκάρισμα μπορεί να τύχει και σε πιο σύνθετες σχέσεις όπως αυτές των ζευγαριών, γονιών, αδελφών, φίλων, επαγγελματικές, κτλ.

Θα έλεγα ότι τα "ψυχολογικά  προβλήματα" εκφράζονται ως  αίσθηση του "χαμένου", του "μπερδεμένου" ή οτι "έχω κολλήσει στην ζωή μου και τίποτα δεν προχωράει".
Η αίσθηση των παραπάνω δημιουργούν συνήθως διάφορα συμπτώματα ή αμυντικούς μηχανισμούς. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ψυχοσωματικά όπως πονοκέφαλος, ταχυκαρδίες, παράλυση,κοιλιακό άλγος, άγχος, πανικός, κτλ.
Οι αμυντικοί μηχανισμοί προκαλούνται στην προσπάθεια ενός ατόμου να αποφύγει τον «πόνο», ψυχικό ή σωματικό, ενώ παράλληλα προσπαθεί να ελέγξει και να χειριστεί όσο καλύτερα γίνεται τη δυσάρεστη- άβολη- θέση στην οποία βρίσκεται άθελα του.
Συμπτώματα,επίσης, μπορούν να θεωρηθούν ο εθισμός σε διάφορες ουσίες (αλκοόλ, ναρκωτικά) ή τον τζόγο, η κατάθλιψη, παράλογες εκρήξεις θυμού, προβλήματα προσωπικότητας, ακόμη και παράνοια.

Διότι όλα  τα προβληματικά πρότυπα συμπεριφοράς, αντίληψης,ή και συναισθημάτα που έχουμε υιοθετήσει, δεν εκδηλώνονται επειδή το επιλέξαμε συνειδητά!

Προφανώς κανένας μας δεν θα διάλεγε,επίτηδες, μία συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται προβληματική. Οι προβληματικές μας συνήθειες έχουν αναπτυχθεί υποσυνείδητα, σε σφαίρα που δεν μπορούμε εύκολα να διεισδύσουμε. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στο μαθαίνω κάτι μελετώντας το και στο ανακαλύπτω τον εαυτό μου που είναι το μεγάλο δώρο της ψυχοθεραπείας. Δυστυχώς αυτό το είδος εκμάθησης είναι πολύ δύσκολο και γι'αυτό η ψυχοθεραπεία χρειάζεται αρκετές  συνεδρίες. Είναι γεγονός ότι αντιστεκόμαστε σθεναρά σε θέματα που έχουμε ανάγκη να μάθουμε περισσότερο προκειμένου να αισθανθούμε ανακούφιση, καθώς πρόκειται για ζητήματα οδυνηρά. Μόνο αργότερα, όταν μέσω της ψυχοθεραπείας, συνειδητοποίησουμε τις εμπειρίες μας και τα ενδοψυχά μας , θα ανακαλύψουμε πόσο προφανή ακούγονται όλα και θα αισθανθούμε πολύ καλύτερα.

Ανάλογα με την φύση του προβλήματος μια θεραπεία μπορεί να είναι βραχεία ή μακρά. Σύμφωνα με την εμπειρία μου έντονα συμπτώματα - φοβίες, πανικός, σεξουαλικές και κοινωνικές ανησυχίες, πάθη – ξεκαθαρίζουν σχετικά γρήγορα, μέσα σε 15 με 20 συνεδρίες. Σε κάθε περίπτωση μπορώ να εγγυηθώ στους αναλυόμενους ότι εντός 10 έως 15 συνεδρίες θα παρατηρήσουν αλλαγές.

Αν πρόκειται για ατομικές συνεδρίες αυτές διαρκούν 50 λεπτά της ώρας και το πιο σύνηθες είναι να γίνονται σε συχνότητα, μία φορά την εβδομάδα. Κατόπιν συνεννοήσεως με τον θεραπευτή ορίζεται μία συγκεκριμένη ημέρα και ώρα της εβδομάδας όπου θα διενεργούνται οι συναντήσεις.

Το κόστος διαφέρει ανάλογα από τον θεραπευτή και τον τύπο της θεραπείας. Το ποσό είναι διαπραγματεύσιμο μεταξύ του θεραπευτή και του αναλυόμενου αλλά συνήθως κυμαίνεται από 60,00 € +ΦΠΑ, για μία συνεδρία 50 λεπτών, ένας έναντι ενός, πληρωτέο στο τέλος κάθε συνεδρίας.

Κάθε συνεδρία είναι διαφορετική, διότι και κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός όπως και τα προβλήματα του. Ο ψυχοθεραπευτής θα σε ενθαρρύνει να μιλήσεις και να εξερευνήσεις, με ένα συγκροτημένο , έντεχνο τρόπο, τα συναισθήματα σου και τις εμπειρίες σου.

Ανάλογα με την εκπαίδευση του, ο ψυχοθεραπευτής μπορεί να σου προτείνει διάφορες τεχνικές σαν βοηθητικές αυτής της εξερεύνησης, όπως π.χ. να χρησιμοποιήσει την τέχνη (ζωγραφική, θέατρο, κτλ), τη φαντασία, το όνειρο, ή τη κίνηση.
Οποιαδήποτε κι αν είναι η τεχνική ή η κλινική προσέγγιση του καθενός, η ψυχοθεραπεία δεν αποτελεί μαγική θεραπεία. Πρόκειται για μια διαδικασία που θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τις δυνατότητες σου για βελτίωση του εαυτού σου.

Η απάντηση είναι; Όποτε το θελήσεις.
Όταν τα συμπτώματα που σε παρακίνησαν να επισκεφτείς ψυχολόγο καταλαγιάσουν, τότε είναι στην επιλογή σου αν θέλεις ή όχι να συνεχίσεις να εξερευνάς τον εαυτό σου ώστε να καλυτερεύσεις, περαιτέρω, την ζωή σου μέσω της ψυχοθεραπείας.

Η ανάλυση με ζευγάρια διαφέρει κάπως από την ατομική ψυχοθεραπεία.

Η κύρια διαφορά έγκειται στο ότι ο θεραπευτής δεν θα εισχωρήσει στις προσωπικές εμπειρίες του κάθε ατόμου με την ίδια επιμονή και ένταση. Αντιθέτως θα εστιάσει περισσότερο στην επικοινωνία του ζευγαριού. Θα προσπαθήσει να τους κάνει να συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει και πως ερμηνεύουν τα πράγματα μεταξύ τους παρά τι συμβαίνει μέσα στον καθένα τους. Ο στόχος της θεραπείας ζευγαριών είναι να καλυτερεύσουν και να αποκαταστήσουν την επικοινωνία μεταξύ τους. Μία σχέση είναι δυνατή όσο υπάρχει σωστή επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων. Όλα τ’ άλλα είναι δευτερεύουσας σημασίας.

Ο δρόμος όμως για την επίτευξη του στόχου είναι ίδιος με αυτός της ατομικής ψυχοθεραπείας: Αυξημένη επίγνωση και συναίσθηση που θα αποφέρει αλλαγές στα συναισθήματα και την συμπεριφορά μέσα στην σχέση.

Τα ομαδικά φαινόμενα , δηλαδή οι συμπεριφορές που εμφανίζονται σε μια κοινωνική ομάδα, είναι συνήθως διαφορετικές από αυτές της ατομικής συμπεριφοράς.
Φαίνεται σαν η ομάδα να λειτουργεί σαν καταλύτης σε ορισμένες συμπεριφορές των μελών της, οι οποίες δεν θα εμφανίζονταν αν τα άτομα αυτά δεν ανήκαν σε ομάδα.
Η ομαδική ψυχοθεραπεία αποδεικνύεται τελικά μία πολύ αποτελεσματική και χρήσιμη μορφή ψυχοθεραπείας που στόχο έχει την κοινωνική υποστήριξη και την μάθηση γύρω από τις διαπροσωπικές σχέσεις.
Η ομαδική θεραπεία προσφέρει στον άνθρωπο μια ευκαιρία:

  • Να δεχτεί και να προσφέρει υποστήριξη
  • Να βελτιώσει τις διαπροσωπικές σχέσεις και την επικοινωνία
  • Να πειραματιστεί με νέες διαπροσωπικές συμπεριφορές
  • Να μιλήσει ειλικρινά και άμεσα για συναισθήματα
  • Να αποκτήσει επίγνωση και κατανόηση των δικών του σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών βλέποντας τα είδη των σχέσεων που αναπτύσσονται τόσο μέσα όσο κι έξω από την ομάδα
  • Να μάθει να κατανοεί τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές των άλλων ανθρώπων
  • Να βελτιώσει την αυτοπεποίθηση και την εικόνα του εαυτού του
  • Να επιτύχει μια προσωπική αλλαγή

Οι παραπάνω δυνατότητες επιτυγχάνονται στην ομάδα διότι παρέχεται κλίμα οικειότητας, προστασίας, εχεμύθειας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Η ομαδική ψυχοθεραπεία γίνεται με μία ομάδα ατόμων (5-10), σε ένα μόνιμο χώρο για διάστημα περίπου 6-9 μηνών, σε εβδομαδιαία βάση. Τα άτομα συναντιούνται μία φορά την εβδομάδα για 80-90 λεπτά της ώρας και κοστίζει περίπου από 90,00 € -150,00 € τον μήνα, ποσόν το οποίο προπληρώνεται στην αρχή κάθε μήνα.
Τα μέλη της ομάδας κάθονται σε μορφή κύκλου. Δεν υπάρχει προδιαγεγραμμένη ατζέντα για κάθε συνεδρία.

Οι θεραπευόμενοι ενθαρρύνονται να μιλήσουν για οποιοδήποτε προσωπικό τους ζήτημα ή ζήτημα σχέσεων, το οποίο συνδέεται με τα προβλήματα και τους στόχους που τους οδήγησαν στην θεραπεία.

Η θεραπευτική ομάδα δεν είναι τόπος για να κάνει κανείς φίλους. Είναι μάλλον ένα κοινωνικό εργαστήριο. Για την ακρίβεια, οι θεραπευτικές ομάδες δεν ενθαρρύνουν την κοινωνική επαφή με τα άλλα μέλη της ομάδας. Γιατί; Επειδή μία εξωτερική σχέση με ένα ή περισσότερα μέλη συνήθως παρεμποδίζει τη θεραπεία!

Συμφωνώντας να πάρετε μέρος σε μια ομαδική θεραπεία αποφασίζετε να ξεκινήσετε μια διαδικασία, κατά την οποία θα δίνετε και θα παίρνετε υποστήριξη και θα δουλεύετε προς την κατεύθυνση απαραίτητων αλλαγών στην προσωπική και τη διαπροσωπική σας ζωή.

Αξιολογήσεις